Presentació de Les bullangues se comencen el dilluns a Barcelona
Dimecres 26 de gener, a les 18.00 h, presentem Les bullangues se comencen el dilluns. Vida, obra i viatges d’Apeles Mestres, de Maria Planellas, a l’Arxiu Històric de la Ciutat de Barcelona. L’acte tindrà lloc a la Sala d’Actes i, a més de l’autora, comptarem amb les intervencions de Francesco Ardolino, de la Universitat de Barcelona, i de Francesc Fontbona, de l’Institut d’Estudis Catalans. Al final de l’acte hi haurà un recital amb cançons de l’artista a càrrec de Griselda Ramón, soprano, i Àlex Jordi amb el piano.
- Cal inscriure’s prèviament al correu de l’Arxiu: arxiuhistoric@bcn.cat
Comentari sobre l’acte:
Després de les presentacions i benvinguda per part de l’Arxiu Històric i de l’editorial, pren la paraula Francesco Ardolino per fer-nos avinents determinades característiques del Modernisme i com està format per una amalgama de tendències dins del mateix moviment. Destaca la figura d’Apeles com un artista de primera dimensió, i la recerca d’unitat que hi ha en Mestres: «la unitat del llibre com a obra d’art».
Fontbona ressalta que aquest assaig de Planellas és fruit d’una tasca d’erudició profunda i amb un personatge com és Apeles, tan «únic» i difícil d’encasellar. Però afegeix que Planellas ha fet també tota una altra tasca: establir una mena de sintonia personal amb Apeles, «fins al punt que sembla que t’estigui parlant d’algú que ha conegut i que a més li ha caigut molt bé». Li agrada especialment aquesta visió vital que ens ofereix l’autora. «I això diu molt a favor de que tot artista existeix per fer-nos vibrar».
Planellas comenta que, efectivament, tots sabem que era un gran poeta, un gran dibuixant, i també destaca la seva relació amb la música. «Però la meva idea amb aquest llibre», diu, «no era tant explicar què va fer Apeles sinó qui era Apeles». També reivindica l’ús del seu nom sense ela geminada perquè era així com ho volia l’artista.
Tant l’autora com l’editora, Pilar Blasco, destaquen i agraeixen a la Fundació Carulla i a l’Editorial Barcino la seva col·laboració a través d’una beca que ha permès que aquest assaig vegi avui la llum.
En acabar, la soprano Griselda Ramón, acompanyada amb el piano per Àlex Jordi, ens ofereix un recital amb algunes cançons amb lletra i música de Mestres.
- Podeu recuperar l’acte en aquest enllaç del canal de l’Arxiu Històric de la Ciutat de Barcelona.
0 comentaris