Restitució, de Rosina Ballester

17,00

Restitució ens proposa un calidoscopi de veritats profundes, un viatge a la més sincera intimitat personal i literària de Rosina Ballester. Som davant d’una obra híbrida, singularíssima, que s’insereix dins la més pura literatura del jo, amb pluralitat d’elements evocats, d’associacions, referències, el·lipsis; un viatge entre el present i el passat revisitat des de la perspectiva d’un esperit que en certa manera se sent colpit per la vida i el temps, però no exempt de la llum, els colors i l’esdevenir dels paisatges de la Mallorca de la seva infantesa, dels secrets més ben guardats, dels records o retrets familiars que es perdonen i deixen enrere, per ressorgir de nou. Rosina Ballester ho esgarrapa i alhora ho acaricia tot sense embuts ni maquillatges amb la brevetat i la concisió que caracteritzen la seva manera d’escriure i expressar-se: punyent, ferma i segura, i alhora onírica i sensual.

Un testimoni generós que reneix d’entre aquestes pàgines, amb una prosa que ens embolcalla i no ens deixa marxar.

Categoria: Etiquetes: ,

Descripció

«Llegir les novel·les de Rosina Ballester és endinsar-se en un joc de miralls elegantíssim, germà del d’autores com la Premi Nobel Annie Ernaux, amb l’afegit d’un lirisme tèrbol que estremeix», Sebastià Portell.

Rosina Ballester (les Borges del Camp, 1949) s’inicià des de molt jove en la poesia escrita en castellà, en distintes revistes, com Poesía Española. El 1991 publica el primer llibre, Notas de urgencia, amb pròleg de Jordi Llovet. El 1994, surt el segon llibre, Visitando a la muerte, amb un Pórtico de José García Nieto, de la Real Academia Española. Ambdós, a l’Editorial Devenir. Poeta, traductora i infermera, comença a publicar en català l’any 2003 amb La dormició, amb pròleg de D. Sam Abrams. El 2005, Matèria. També, el 2005, rep el Premi Cadaqués a Rosa Leveroni amb Violència intervinguda. El 2008, La reixa. Rep el premi Parc Taulí, amb Vestigis, amb un pròleg de Ponç Pons. El 2014, Els dies fosos. L’últim recull de poesia és Carta tancada (2021). Liquidació (2020) és la seva primera novel·la. Ha traduït Christina Rossetti, Stéphane Mallarmé, Simone Weil, Sophila de Mello Breyner Andresen i Franco Cocco. Aquest darrer serà publicat en aquesta editorial.

Un testimoni generós que reneix d’entre aquestes pàgines, amb una prosa que ens embolcalla i no ens deixa marxar.

  • Consulta la recopilació d’algunes noticies sobre Restitució i Rosina Ballaster.
  • Llegeix un fragment del llibre de poemes en pdf aquí, o amb la vista prèvia inferior:

Dades tècniques:
Pàgines: 174
Mida: 14×21 cm.
Publicació: juliol 2023
ISBN: 978-84-127289-0-3
Preu de compra: 17€
Disponible a través de la web amb enviament gratuït, o també a la teva llibreria habitual.

Ressenyes

  1. Pol Torres (Núvol)

    Com a la seva anterior novel·la, Restitució no deixa de ser una defensa de la vida com a viatge de descoberta, tot explicant la història d’una dona –la mateixa Rosina Ballester– que suporta una feixuga motxilla de vivències, contrarietats i tragèdies a l’esquena. I també com ho feia a Liquidació, la nova creació de l’autora és una obra definida pels paisatges naturals, sentimentals i imaginats de la Mallorca de la seva infantesa: els secrets inconfessables, les passions i les aversions, les cicatrius emocionals o les pors convertides en murs infranquejables. Una retrospectiva sense fantasies pal·liatives i absenta de cap mena de prevaricació edulcorant. Ballester no té cap filtre per assaltar la seva pròpia vida i ho encara tot amb la fortalesa que li atorguen mil i una batalles lliurades al llarg dels anys, des de la seva complicada relació amb els homes fins als processos il·lògics del dol, passant per una tortuosa relació amb els fills amarada de culpa i incomprensió mútua. […]

Afegeix una ressenya

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

També us recomanem…

  • Poesia

    Carta tancada, de Rosina Ballester

    Carta tancada ens incita a obrir-la amb capteniment, amb la por i el desig alhora de qui vulgui afrontar el misteri. Sempre, els seus temes obsessius: la mort, la vida dels morts, la vida. També la traïció dels que no estimen, perquè mai varen ser estimats.

  • Poesia

    Abri-Redós, de Maria Maïlat

    Maria Maïlat va néixer en una família on convivien diverses llengües. De petita, parlava romanès i hongarès i de gran el francès esdevé la seva llengua d’escriptura. És per això que Carles Duarte, autor del pròleg, considera que és una escriptora europea en el sentit més ple, amb un fort lligam amb Walter Benjamin i Portbou, i amb una trajectòria …

  • Poesia

    Extravagància boreal, Josep Lázaro

    A Extravagància boreal hi ha una necessitat de transformació, d’una dona que, nua de recances, inicia un comiat o diversos.

    Els poemes de Josep Lázaro, que tenen «veu de dona», tracten el seu periple terrenal i poètic cap a la fugida. Sorprenen per la seva originalitat, tendresa i sentit de l’humor per la part que té de narrativa: «les paraules referides …

  • Poesia

    Glatir, de Gemma Arimany

    A través de Glatir, l’escriptora i poeta olotina Gemma Arimany, ens submergeix en la profunditat d’una ciutat interior. L’autora explora les ombres d’aquest espai i les fa aflorar a la llum, mostrant les empremtes que aquestes ombres han deixat. El jo de la poeta es desplega en dos àmbits: l’espai exterior i l’espai interior, refugi. Aquests versos lliures mantenen una …