Simfonia d’haikús, de Dàlia Mora Presas | Delphine Labedan

15,00

Els haikús d’aquest llibre per infants han sigut delicadament il·lustrats per Delphine Labedan amb una composició que deixa volar la imaginació dels nens i nenes. A través dels versos, de Dàlia Mora, ens submergirem en un univers cobert de plantes, animals menuts i altres elements quotidians. Si hi parem atenció els sentirem ben endins. L’heura que s’enfila pel tronc d’una morera. La libèl·lula blava que voleia per damunt de l’estany. Un tobogan moll. Una postal. El tic-tac de cada moment.
Amb la música com a rerefons, preparat per gaudir d’una simfonia dolça i delicada, potent i atrevida. Perquè hi ha les notes, amb tots els seus matisos. La. Re. Mi. I perquè hi ha, en aquest llibre també, el silenci.

El llibre està pedagògicament pensat per fomentar imaginació, curiositat, observació, lectura…

Categories: ,

Descripció

El llibre de poemes curts infantils Simfonia d’haikús, de Dàlia Mora, amb il·lustracions de Delphine Labedan i epíleg de Miquel Desclot, s’inclou a la col·lecció de poesia “mimosa”. Una col·lecció que recull llibres de poemes curts en català per a nens i nenes, joves i adolescents. Al final de cada llibre de poesia s’inclou una part didàctica per engrescar els nens i nenes de primària i secundària a crear els seus poemes, tankes o, com és en aquest cas, haikús.

Amb la mirada desperta i la curiositat a la pell, la jove poeta Dàlia Mora Presas escriu un recull de trenta haikús i quatre poemes en vers lliure. «Des de molt petita, la Dàlia va manifestar un interès espontani per la poesia. De fet, va conèixer el món dels haikús al mateix temps que començava a llegir i a escriure. Al llarg d’aquest recorregut, ha estat acompanyada per la seva àvia materna, persona cultivada poèticament, qui l’ha guiada i li ha ofert referents. Perquè, com bé sabem, la curiositat i la motivació en un infant ―i també a qualsevol edat― esdevenen un motor molt potent per a la creació.» Així ens explica Montse Maestre Casadesús la importància dels recursos que es tenen a l’abast per obrir la curiositat de petits i grans.

Aquest llibre de haikús en català per a nens i nenes es perfecte per iniciar-se a la poesia, com confirma Miquel Desclot en el seu epíleg. «Des de fa uns quants anys, la forma sintètica de l’haikú s’ha demostrat útil per introduir la pràctica poètica a l’escola. El present recull, obra d’una noieta de deu anys, n’és una prova fefaent. La Dàlia no ha après tan sols a comptar síl·labes, sinó que en els millors moments ha sabut copsar del tot l’essència de l’art suggeridor de l’haikú, cosa que li pot envejar més d’un escriptor professional.»

La proposta d’escriptura que s’inclou al final, de Montse Maestre Casadesús, fa una breu introducció al haikú i engrescarà als infants de primària i secundària, amb una descripció esquemàtica per entendre el haikú, a posar-se en la situació per poder escriure els seus propis haikús.

Podeu conèixer millor l’autora, Dàlia Mora, i la seva àvia al reportatge de l’InfoK de TV3 (SX3) que es va emetre per Sant Jordi.


Dàlia Mora Presas (Llagostera, 2014)
Hola! Em dic Dàlia i visc a Llagostera, un poble bastant interessant. Tinc nou anys, gairebé deu. El meu secret és una llibreta de butxaca, on hi faig qualsevol cosa que em passi pel cap. M’agrada molt dibuixar, llegir, escriure històries i poemes, explicar contes a la meva germana petita, cantar i tocar la guitarra. També m’agrada anar a la piscina. A la biblioteca de Llagostera, moltes vegades m’hi trobo amb els amics; allà em sento com si estigués a casa. És increïble tenir accés a tants llibres que a casa no hi cabrien!
Els cavalls sempre han sigut el número 1 de la meva llista dels Reis d’Orient.
Quan vaig a casa l’àvia a escriure haikús, sempre piquem trossets de xocolata i riem molt. Ens ho passem molt bé juntes!


Delphine Labedan (Pau, 1981) és Llicenciada en Història de l’art per la Université de Pau et des Pays de l’Adour (França), i Diplomada en arts plàstiques per la Universitat de Bordeus. Un cop instal·lada a Catalunya ha realitzat nombroses exposicions, cartells i il·lustracions. Pel que fa el seu treball artístic li agrada utilitzar el paper emprant diferents tècniques, però privilegiant l’aquarel·la. També, treballa el grafit, els pastels i la pintura acrílica amb una preferència per la tècnica mixta. Des de l’any 2006 fins al 2023 ha exercit de coordinadora i professora de pintura i dibuix a l’EMBA (Escola de Belles Arts de Salt).


Montse Maestre Casadesús (Ripoll, 1980) Poeta i rapsoda. Llicenciada en pedagogia i Diplomada en Magisteri i Educació Social. Professora del Grau d’Educació Social de la Universitat de Vic. Dinamitzadora de diversos clubs de lectura infantils i juvenils i també per a adults; monitora de lleure; educadora en centres de menors i a l’escola de persones adultes Montseny de Vic. Membre de diversos jurats de LIJ i dels grups de poesia Revers i Carrer de la Poesia, 14.

 

Dades tècniques llibre de poesia curta “Simfonia d’haikús”:
Pàgines: 102 pàgines a color
Temàtica: Poesia infantil, haikús en català
Mida: 15 × 20 cm.
Col·lecció: mimosa
Publicació: 22/05/2024
ISBN: 978-84-128179-4-2

Pots comprar a través de la web amb enviament gratuït, o també a la teva llibreria habitual.

Ressenyes

  1. Carme S.

    L’he comprat per llegir-lo amb la meva fillola. Molt bon llibre per reflexionar amb els nens. L’he gaudit tant jo com ella.

  2. Sofia

    Entrega ràpida, i el llibre perfecte! ara en els llegirem amb calma.

Afegeix una ressenya

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

També us recomanem…

  • Poesia

    El jardí dels tres amors, de Josep Maria Gregori

    El jardí dels tres amors és un poemari que s’estructura en tres parts: la primera, titulada «El jardí d’Eros», explora el llenguatge del desig i del plaer a través d’una poesia matèrica, física i corporal. Segons Duarte, aquesta part destaca per la seva «gran riquesa lèxica i metafòrica» i «la gran diversitat formal», ja que hi trobem des d’un cal·ligrama fins …

  • mimosaPoesia

    En un tancar i obrir d’ulls

    L’autora, Montse Maestre, ha caminat al costat de deu infants d’entre sis i dotze anys per crear un conjunt de poemes que recreen moments que es poden viure en un tancar i obrir d’ulls: una olor intensa que ens captiva mentre passegem pel carrer, el so lleuger que ens assalta en entrar dins un bosc, el tacte sobtat del vent …

  • Poesia

    Pell morta, de Montse Maestre

    El llibre de poesia Pell morta és la història d’una ruptura i tot el procés de dol que comporta, de sobte, viure en singular. Tal com comenta Sònia Moll Gamboa al pròleg, en aquest recull de poemes, el lector experimentarà en carn pròpia el procés metafòric que segueix una serp quan muda la seva pell: «des de la ferida fins a …

  • Poesia

    Itineràncies, de Mercè Duran

    Saltar, desplaçar-se, refugiar-se en la llunyania, caure, fugir. Retornar. La vida és un vaivé constant d’anades i vingudes, de perdre’s i trobar-se. De migrar. De trepitjar indrets aparentment senzills però que deixen rastre. De la mà de Mercè Duran, passejarem per un laberint fet de paraules d’una gran contundència expressiva i capacitat evocadora i traçarem camins fets de regalims, bòlids, …