Jo, nosaltres; poesia de Josefina Maymó

14,00

La poeta Josefina Maymó ens torna a sorprendre, desprès de l’èxit de Buidar la casa dels pares (2023), amb el seu segon llibre de poesia titulat Jo, nosaltres.
Aquest nou llibre distribueix els poemes en quatre capítols, i si col·loquem els títols de les quatre parts que composen el llibre formant una sola frase, heus aquí la vida: Badar magranes, treure’n robins, malgrat les intempèries, malgrat els finals.
Mas Craviotto conclou el llibre amb l’Epíleg “El lloc on viuen les paraules que mai hem escrit”.

Categoria: Etiquetes: ,

Descripció

«Hi ha un lloc on viuen les paraules que mai no hem escrit. Són les paraules que no tenim però que voldríem tenir per percebre, en una mena de miratge, allò que se’ns escapa. […]
Potser només cal la suggestió del vers per saber que són aquí. Perquè la poesia fa callar totes les coses del món perquè només se senti allò que intuïm, valuós i discret. […]
Maymó, sota el refugi lluminós de Foix i Whitman, sap que parla des d’un jo que és un nosaltres, un jo que, com la llera d’un riu, pot encabir tots els tu del món, tal com ho fa sempre la bona literatura. En una clara declaració d’intencions que ve ja des del títol, Jo, nosaltres constitueix aquell poderós nus que relliga l’experiència individual amb l’experiència col·lectiva gràcies a una mirada expansiva, profunda, universal, gairebé atàvica; Jo, nosaltres és també aquell vincle entre la mirada poètica que sap traspassar l’opacitat de les coses i veure-hi a través, però sempre amb els peus a terra, sense perdre’s en els llimbs ni en vanes torres d’ivori: la paraula de Maymó també sap furgar en la deshumanització i el mal i la misèria del món d’avui; la seva veu oscil·la sempre en una frontera ben precisa entre sal i cendra, entre somni i terra. Va de l’arrel a la ferida, i de la ferida a l’arrel.» Ens diu Xavier Mas Craviotto en l’epíleg del llibre.

I ens preguntàvem
on van a parar les vides
que vam decidir no viure

 

De res serveix
treure la pols de la maleta
i empaquetar la vida
i d’una revolada tancar la cremallera
en un intent de contenir
i que no escapi
la suma d’instants
única i infinita.

 

Pàgines: 134
Mida: 13 x19
PVP: 14,00 €
Col·lecció: Poesia
Publicació: novembre 2024

Ressenyes

Encara no hi ha ressenyes.

Sigueu els primers a ressenyar “Jo, nosaltres; poesia de Josefina Maymó”

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

També us recomanem…

  • Poesia

    Beuratge, de Tònia Passola

    En aquest llibre cada poema ens ofereix el tast d’un deliciós beuratge, d’aquell beuratge que conté l’elixir de la vida. Així mateix l’instant que habita aquesta obra no és pas efímer, ja que es fixa en un present continuo dins d’una única temporalitat, és a dir en un “temps sense temps”. Estem davant d’un poemari clar i profund alhora.

  • Poesia

    Buidar la casa dels pares, de Josefina Maymó

    Un llibre que recull poemes honestos, bells i d’una senzillesa que brolla amb una veu natural i quotidiana que els fa recomanables per a tothom, independentment de l’etapa de la vida en que ens trobem.

    Maymó ens sorprèn amb el seu primer poemari, gran èxit de vendes, que s’inicia d’una pèrdua, passant per les fases del dol —el xoc, la tristor, …

  • Poesia

    Pell morta, de Montse Maestre

    El llibre de poesia Pell morta és la història d’una ruptura i tot el procés de dol que comporta, de sobte, viure en singular. Tal com comenta Sònia Moll Gamboa al pròleg, en aquest recull de poemes, el lector experimentarà en carn pròpia el procés metafòric que segueix una serp quan muda la seva pell: «des de la ferida fins a …

  • Poesia

    Trencadissa, d’Anna Campillo

    Anna Campillo dialoga amb Terra erma, de T. S. Eliot, un llibre que també va ser escrit després d’una trencadissa: la del món occidental. Tanmateix, però, la idea de la poeta, com la d’Eliot, no és mostrar aquesta trencadissa, sinó explicar el resultat que ha deixat la caiguda. Míriam Cano ho explica molt bé al pròleg: «Trencadissa explica el moment en …