Cambres fosques (reflexions sobre el mal), de Teresa Costa-Gramunt

19,00

És una obra que combina reflexions filosòfiques sobre el mal amb relats que il·lustren aquestes idees. Els protagonistes d’aquests relats encarnen els instints més foscos i els dimonis interiors de les persones. La temàtica central gira al voltant de la consciència i la percepció del mal, seguint la línia de pensament d’Hannah Arendt. On el mal pot ser comès per persones ordinàries que accepten les normes del sistema sense reflexionar sobre les conseqüències morals dels seus actes. Cambres fosques (reflexions sobre el mal), de Teresa Costa-Gramunt, és una obra ben original.

Com fer callar la consciència? I si no se’n té, de consciència? Cal creure que tenim consciència, una altra cosa és percebre-la. En el mateix camí de reflexió d’Hannah Arendt, podem alertar de la progressiva pèrdua de la nostra sensibilitat per percebre el mal.

Categoria: Etiqueta:

Descripció

Des del començament dels temps el mal s’ha explicat per la seva indiscutible presència en els fets. El mal existeix, com existeix el bé que procura pau a l’ànima. L’escriptura de Cambres fosques respon a una inquietud motivada per la presència del mal tant en les formes més subtils com en les més escandaloses, totes ben palpables. Aquesta obra combina les reflexions sobre el mal amb històries en què el mal es fa ben patent, i que tenen com a protagonistes persones que encarnen els nostres instints més foscos, els nostres dimonis interiors. En aquest context, és pertinent recordar les reflexions d’Hannah Arendt sobre la banalitat del mal, que ens alerten de com la insensibilitat i la rutina poden normalitzar la presència del mal en les nostres vides.

 

Teresa Costa-Gramunt (Barcelona, 1951). Viu a Vilanova i la Geltrú. Formació artística i humanista: disseny gràfic, psicologia, grafologia, italià, cultures orientals i simbolisme. Dissenyadora gràfica. Fundadora de l’Associació Catalana d’Exlibristes. Des de 1990 es dedica intensament a la creació literària. Ha publicat al voltant d’una cinquantena de llibres entre assaigs, narracions, biografies, llibres de viatges, poemes i prosa poètica i memorialística. Col·labora amb articles de crítica literària i articles d’opinió en diversos mitjans de comunicació, entre d’altres, a Eix Diari, Núvol, El Temps de les Arts, El 3 de vuit, La Fura i El Matí. Ha guanyat diversos premis literaris, dona conferències, tradueix i considera que l’escriptura és un mitjà artístic i de coneixement. Ha estat comissària de l’Any Alexandre de Riquer. Té dos blogs: El vel d’Harmonia i Elogi de l’exlibris.

 

La revista Núvol entrevista a Teresa Costa.
No sabem que som bons. Llegir
Publicat el 03/09/2024. Bernat Puigtobella. Núvol.


Títol del llibre: Cambres fosques (reflexions sobre el mal)
ISBN: 978-84-128179-6-6
Pàgines: 228
Mida: 14 x 21
PVP: 19,00 €
Publicació: juliol, 2024

Ressenyes

Encara no hi ha ressenyes.

Sigueu els primers a ressenyar “Cambres fosques (reflexions sobre el mal), de Teresa Costa-Gramunt”

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

També us recomanem…

  • Novel·la

    La boca segellada, d’Eugène Pujarniscle

    A Serbozat, el metge protagonista d’aquesta història, allò que l’atrau envers la colònia és el desig d’altra forma de vida allunyada d’una Europa excessivament geomètrica, confinada dins un món sotmès a un reglamentisme de societat burgesa i tancada. L’autor ens evoca un Orient més metafòric que real, a on tot es vincula a uns escenaris de diferències i d’estrangeries dins …

  • Novel·la

    Les claus de Gràcia, d’Araceli Bruch

    La protagonista d’aquesta novel·la és una actriu que ens narra en primera persona allò que li succeeix quan obre una porta inesperada: el retrobament després de trenta anys amb el pare del seu fill, amb qui no va tenir més contacte, des de la seva separació pels episodis de violència que va patir de ben jove. A partir del joc …

  • Novel·laVides Privades

    A la intempèrie de la pau. Vivències d’una nena de l’Alemanya de l’Est, d’Almuth Gessner

    Una història real, un testimoni ple de força d’una part fonamental de la història d’Europa del segle passat. Un relat vivíssim explicat per una nena atenta, sagaç. L’Almuth Gessner i la seva família fugen de la guerra, cap a l’exili, i junts recorren tot un continent, buscant la pau.
    Del Bàltic a Barcelona, aquestes pàgines són l’eterna història del dolor a …

  • Novel·la

    Théo per sempre, de Louise Dupré

    La Béatrice està treballant en un documental sobre assassinats massius quan rep una trucada dels Estats Units. El seu marit, convidat per la Universitat de Miami per fer un discurs, i el seu fill Théo, que va anar a gaudir de la platja, es troben a l’hospital en estat crític. En estat de xoc, la Béatrice agafa el següent vol …