No sabem que som bons. Teresa Costa-Gramunt a la revista Núvol

Publicat per Trípode Editorial el

Teresa Costa-Gramunt fa una lúcida exploració del mal a Cambres fosques (reflexions sobre el mal), publicat per Trípode.

La revista Núvol entrevista a Teresa Costa, publicat el 03/09/2024 per Bernat Puigtobella.

Teresa Costa-Gramunt és una escriptora de múltiples registres (crítica literària, assaig, ficció, poesia) i múltiples focus: la filosofia, la tradició espiritual, tant oriental com occidental, la psicologia (amb una devoció especial per Carl Gustav Jung), el disseny gràfic (és fundadora de l’Associació Catalana d’Exlibristes) o la grafologia. Una dona sàvia amb interessos concrets i profunds. Ara publica a Trípode Cambres fosques (reflexions sobre el mal), una aproximació a aquesta força obscura inexplicable que travessa el món dolorosament i que habita dins i fora de nosaltres.

Costa-Gramunt ens guia de la mà per la història del mal en la literatura, des del mite bíblic de Caïm i Abel fins a Primo Levi, passant pel Mefistòfil de Goethe, els Dimonis de Dostoievski o Les flors del mal de Baudelaire, sense caure mai en la pedanteria.

[…] Llegir entrevista sencera la web de Núvol.com

Siguin maldats subtils o més barroeres, Costa-Gramunt ens explica històries de gent retorçada en el seu mal i paradoxalment ho fa amb una gran amenitat, sense deixar-se temptar pel maniqueisme.

Hi ha un pòsit de bondat que va calant al fons d’aquesta exploració del mal. Costa-Gramunt és partidària d’obrir de bat a bat aquestes cambres fosques i connectar amb l’homo religiosus que tots portem a dins. “L’homo religiosus viu en un món obert i la seva vida està oberta al món”, escriu. Al capdavall, com diu Kírilov als Dimonis de Dostoievski, “no som bons perquè no sabem que ho som. Quan ho sapiguem ja no es violarà cap nena. Cal que sapiguem que som bons”.

Teresa Costa-Gramunt a la redacció de Núvol
Teresa Costa-Gramunt a la redacció de Núvol | Foto Ester Roig

Cambres fosques (reflexions sobre el mal), de Teresa Costa-Gramunt

19,00

És una obra que combina reflexions filosòfiques sobre el mal amb relats que il·lustren aquestes idees. Els protagonistes d’aquests relats encarnen els instints més foscos i els dimonis interiors de les persones. La temàtica central gira al voltant de la consciència i la percepció del mal, seguint la línia de pensament d’Hannah Arendt. On el mal pot ser comès per persones ordinàries que accepten les normes del sistema sense reflexionar sobre les conseqüències morals dels seus actes. Cambres fosques (reflexions sobre el mal), de Teresa Costa-Gramunt, és una obra ben original. Com fer callar la consciència? I si no se’n…

Categories: Notícies

Tens llibres a la cistella!

Guarda automàticament la teva elecció de llibres per a quan tornis. (No enviem publicitat, ni fem subscripcions)

0

Cistella de la compra